VeessenKunst en CultuurMolen en Stoom

De Molen van Bats

De molle van Bats draagt nog maar kort deze naam, hij is genoemd naar Bats (Lubbertus lll) Langevoord, de laatste beroepsmolenaar op de molen. Eigenaar is de stichting molenbezit Gemeente Heerde.

De molenaarswoning is in 1998 door de stichting molenbezit Gemeente Heerde verworven en gerestaureerd.

De molen is een achtkantige stellingmolen met een houten onderbouw. Het bovenachtkant staat op een tussentafelelement op het onderachtkant. Als zodanig is de molen vrij zeldzaam. Op 26 juli 1777 kreeg Johannes Knippenberg, waarschijnlijk wonend in Olst, toestemming om een molen te bouwen in Veessen, omdat tot die tijd de Veessenaren en Vorchtenaren zonder molen zaten en in Wijhe of in Heerde moesten laten malen.

De molen is in 1779 gebouwd en op 1 januari 1780 alweer verkocht aan Alexander Nienhuis. De zoon van Alexander, de bekende Jan Nienhuis, erfde de molen. Jan stierf in 1866 kinderloos en uit zijn nalatenschap kon Jan Langevoord de molen, waar zijn vader Lubbertus al vanaf 1850 pachter van was, kopen.

Er is een koppel kunststenen en een koppel blauwe natuurstenen. Van het laatste koppel is de ligger een loper geweest en de loper bestaat uit twee op elkaar gestapelde stenen. In 1991/92 is de molen door de firma Roesink gerestaureerd. Er zijn twee luiwerken; 1 voor handkracht voor zowel hijsen als afschieten en 1 met windkracht, een kammenluiwerk om te hijsen.

 

De Stoom van Jan

De Stoom van Jan

De stoom is in 1888 naast de molen gebouwd. De volksmond doopte het pand "De Stoom" omdat de aandrijving geschiedde m.b.v. stoom. In de stoom kon worden gemalen als de wind het liet afweten. De stoom heeft van 1888 tot 1908 gedraaid op stoom. In 1908 is de stoomaandrijving van de stoom vervangen door een houtgasgenerator, na de tweede wereldoorlog is de houtgasgenerator weer verkocht.

In de gevel aan de oostzijde is herkenbaar hoe het gebouw om de techniek heen is gebouwd: twee erg hoge ramen, elk bij een koppel maalstenen die binnen op een verhoogd vloertje liggen.

Onder de ramen grote muurankers waaraan dat vloertje vastzit. Vlak onder het zolderluik twee kleine ankertjes voor de steenkraan. De luias die boven uit de gevel steekt.

 


 

Monument Jan Langevoord

De naam: De Stoom van Jan is ter nagedachtenis aan Jan Langevoord.
Jan Langevoord is op 6 mei 1996 op 91 jarige leeftijd in zijn eigen huis vermoord. Het stoffelijk overschot van de hoogbejaarde, alleen wonende man - nog dagelijks actief als molenaar - werd door de buren gevonden, nadat hen opgevallen was dat de gordijnen van zijn woning dicht bleven. Hij bleek met een stroomstootwapen te zijn gemolesteerd met de dood tot gevolg. Jan fietste tot aan zijn dood nog dagelijks met zijn transportfiets, afgeladen met meel, voer, etc, door het dorp.

 

Tijdens het fietsen galmde vaak over de dijk:

Jan zocht een meisje naar zijn zin maar slaagde er maar steeds niet in.

Toen las men weldra in de krant: gezocht een meisje van goede stand
Ze hoeft niet mooi te zijn of slank, maar ook niet mager als een plank
Als zij maar lekker koken kan, dan word ik heel graag haar man..


Website van De Molenaar: Gerrit Kouwenhoven

pdf

Jaarverslag 2002 - Molen en Stoom door Gerrit Kouwenhoven

Jaarverslag 2003 - Molen en Stoom door Gerrit Kouwenhoven

Jaarverslag 2004 - Molen en Stoom door Gerrit Kouwenhoven

Jaarverslag 2005 - Molen en Stoom door Gerrit Kouwenhoven

Jaarverslag 2006 - Molen en Stoom door Gerrit Kouwenhoven

Jaarverslag 2007 - Molen en Stoom door Gerrit Kouwenhoven

Jaarverslag 2008 - Molen en Stoom door Gerrit Kouwenhoven

Jaarverslag 2009 - Molen en Stoom door Gerrit Kouwenhoven

Jaarverslag 2011 - Molen en Stoom door Gerrit Kouwenhoven

Jaarverslag 2012 - Molen en Stoom door Gerrit Kouwenhoven